Home Club info Historiek
Historiek Afdrukken


Artikelen op onze website uit de clubgeschiedenis:
- "Retro: gouden jaren met Thomas David"De gemeente Eksaarde werd op het einde van WO II bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder de leiding van generaal Maczek. Om dit heuglijke feit te vieren werd een haastig geïmproviseerde voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de Eksaardse jeugd en een ploeg van Poolse bevrijders. Deze match zou, zo bleek achteraf, de rechtstreekse aanleiding vormen voor de oprichting van FC Eksaarde. De nieuw opgerichte club speelde haar thuismatchen op een terrein gelegen achter de houtzagerij van Désiré Vereecken in de Rechtstraat en nam, als teken van dankbaarheid, de roodwitte kleuren van de Poolse vlag als clubkleuren aan.

Na een 15-tal jaren werd de club opgedoekt. Niet lang daarna ontstond in het café van Hubert van Acker op den Briel een nieuwe club, FC Eksaarde-Briel. Samen met FC Puttenen (later SK Lokeren en tegenwoordig gefusioneerd met en spelend in Doorslaar) en het nu niet meer bestaande Racing Doorslaar uit café ’t Smisken gingen de 3 clubs samen van start in het Katholiek Sportverbond, een voetbalcompetitie die toentertijd bijna uitsluitend clubs groepeerde die nu deel uitmaken van de KBVB. In het bestuur zaten o.a. Georges Dirinck, Camiel Pladet, Aimé Schatteman, Edward Roels en anderen. Oorspronkelijk werd er gespeeld op een weide (zonder kleedkamers) in de Rechtstraat. Later verkaste men naar de Brielmolenstraat (achter Gedi) en nam men zijn intrek in een nieuw lokaal “t Vosken”. De derby’s tussen de 3 clubs waren legendarisch en lokten massa’s toeschouwers.

De 12 tot 15-jarige leden van KSA Sint Gerolf in Eksaarde hadden ondertussen ook hun eigen voetbalploegje, zonder eigen truitjes weliswaar, en speelden onder de leiding van Jean-Marie Synaeve van tijd tot tijd vriendenmatchen tegen de internen van het Sint-Teresiacollege en tegen jeugdbewegingen uit de omliggende gemeenten. Zo ontstond de goesting om “echte matchen” te spelen en daarom sloot men in 1965 FC Eksaarde-Briel aan als jeugdploeg.

In 1968 vond deze groep de tijd rijp om op eigen benen te staan. Er werd een bestuur gevormd bestaande uit Norbert Audenaert (voorzitter), René Vervaet (ondervoorzitter), Jean-Marie Synaeve (secretaris), Eduard Mattan (schatbewaarder) en de leden Florimond Claeyé en Hilaire De Mol. De allereerste trainer was Albert Van Haevermaet, een rijkswachter en oud-doelman van Scela Zele in bevordering. Er werd aangetreden onder de naam FC Eksaarde in het Katholiek Sportverbond met een eerste ploeg, een reservenploeg en een jeugdploeg en dit op een braakliggend stuk grond in de “Molenwijk” gelegen tussen wat nu de Noordstraat is, de Langestraat en de Ooststraat. De clubkleuren waren ook deze keer rood en wit. Het lokaal werd gevestigd in het Gildenhuis (want die hadden de voor die tijd niet onaardige som van 5.000 BEF in de clubkas gestort) en in het café bij Marcel Van de Vijver ontstond weldra een supporter- en pronostiekclub (het latere Real Magriet).

Spelers die mee pronostikeren op de uitslag van hun eigen match, het gaf stof voor (al dan niet terechte) verdachtmakingen. De secretaris wou daarom een algemeen verbod daarop laten invoeren. De andere bestuursleden wilden zover niet gaan en dus werd hij vervangen door Jules Puts.

Twee jaar later eiste de Nationale Landmaatschappij deze terreinen terug op om de bouw van een tweede fase van 15 woningen in de nieuwe wijk mogelijk te maken. De club verloor hierdoor haar voetbalveld maar vond gelukkig direct een nieuwe stek op een vrijgekomen akker van het OCMW aan de Canondreef mits het betalen van een symbolische erfpacht. De kleedkamers werden verhuisd en er kwam voor het eerst een bescheiden kantine, deze nl. van de wijkploeg op den Briel, want die ploeg stopte in diezelfde periode al haar activiteiten. Een aantal van de resterende spelers kwamen FC Eksaarde versterken en daarom werd beslist om meteen ook maar over te stappen naar de KBVB.

Op sportief vlak heeft FC Eksaarde in het seizoen 2012-2013 voor de derde keer in de clubgeschiedenis de promotie afgedwongen naar derde provinciale. De geschiedenis herhaalde zich, ook dit jaar dwongen we die promotie af vanop de vijfde plaats in de rangschikking en dus via de eindronde. Dat werd al eens eerder gedaan onder voorzitter Lambrecht en trainer Claerhout, toen werd op het veld van Oostakker overtuigend gewonnen waarna in Eksaarde een waar volksfeest losbarstte dat reeds werd ingezet op het veld van Oostakker, waarvan onderstaande foto’s getuigen:

 


07kleiner

Het toenmalige FC Eksaarde met onder meer Erik Van Damme, Filip Buyle, Johan Clauwaert, Yvan Van Driessche, … Uiterst rechts op de foto zien we Guido Verbuyst, voor een lange tijd secretaris van de club geweest.


06kleiner
Trainer Claerhout op handen gedragen door de spelers (o.m. Filip Buyle, Erik Broeckhove, …). Links zien we op de achtergrond toenmalig voorzitter Roger Lambrecht (nu dus bij KSC Lokeren O.-Vl.)


05kleiner
Zoals dat hoort voor een kampioenenmatch, poseren voor de ploegfoto.

De namen van toen:
v.l.n.r. boven: Dr Everaert Jacques (dokter en bestuurslid), Thienpondt Geert, Buyle Filip, Van Damme Erik, Polfliet Franky, Dhont Willy (penningmeester), Broeckhove Erik, Van Hille Filip, Van Driessche Yvan, Van Peteghem Luc en Verbuyst Guido (bestuurslid)

v.l.n.r. zittend: De Roover Willy (masseerder), Munghen Geert, Van Spitael Chris, Vos Dirk, De Roover Gino, De Roos Thierry, De Cock Erwin, Clauwaert Johan, trainer Claerhout Eddy

 

 

Derde provinciale E

# Team WG PTN
1 Sparta Waasm. 30 57
2 Kieldrecht 30 57
3 DKG Beervelde 30 52
4 Zaffelare 30 47
5 White Boys 30 46
6 SK Gerda 30 45
7 Wachtebeke 30 45
8 SKL Doorslaar 30 45
9 Eksaarde 30 45
10 YB Beveren 30 42
11 Verrebroek 30 38
12 Melsele B 30 38
13 Klinge 30 37
14 Sint-Pauwels 30 34
15 Hamme-Zogge 30 29
16 Tielrode 30 11

Voetbalweer

Bezoekers

We hebben 4 gasten online


Alle rechten voorbehouden - FC Eksaarde © 2012